fallback

Централните банки купуват злато с най-бързи темпове от 1971 г. насам

Правителствата са прибавили 651,5 тона злато в хазните си през 2018 г., което представлява увеличение от 74% спрямо предходната година

17:14 | 31.01.19 г. 10
Автор - снимка
Създател

Централните банки са купили повече кюлчета злато през миналата годината от когато и да е било от 1971 г. насам, когато САЩ премахнаха златния стандарт.

Правителствата са прибавили 651,5 тона злато в хазните си през 2018 г., което представлява увеличение от 74% спрямо предходната година, показва доклад на организацията World Gold Council (WGC), цитиран от Bloomberg.

Русия, която през последната година ускори процеса по намаляване на дела долари в резерва си, е най-големият купувач, следвана от Турция и Казахстан. Унгария също е направила значителна покупка на благородния метал, посочвайки като причина по-малкия риск и ролята на златото като предпазна мрежа срещу промени в международната финансова система, допълват от WGC.

„Централните банки са избрали значително да увеличат златните си резерви, подсилвайки важността на златото като резервен актив“, посочват още от организацията.

Очаква се финансовите институции да придобият още 600 тона през тази година, показват данни на консултантската фирма Metals Focus Ltd. Покупките, които ще им помогнат да диверсифицират валутните си активи във времена на политическа нестабилност, са сигнал и за нарастващото доверие в цената на метала.

Според директора на звеното за инвестиционни проучвания на WGC Хуан Карлос Артигас с увеличаването на валутните резерви на централните банки те все повече странят от експозицията към долара.

Забавянето на световния растеж, по-слабият долар и желанието на централните банки да увеличат количеството злато, което притежават, може да се окажат печелившата комбинация за инвеститорите, които се надяват на възстановяване в цената на метала.

Тя завърши 2018 г. без значителна промяна, но отбеляза ръстове към края на годината на фона на притесненията за Brexit, разпродажбите на фондовите пазари и очакванията за не толкова агресивна парична политика на САЩ. Тенденцията за нарастване продължава и през този месец, като цената на златото достигна до най-високата си стойност от май насам.

Минути след 13:30 ч. българско време цената на благородния метал поскъпна с близо процент до 1322,72 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
fallback