fallback

Цената на петрола остава стабилна след влизането в сила на санкциите срещу Иран*

Няма значително изменение и след новината за свиването на американските резерви

09:48 | 08.08.18 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола бележи само лека промяна в сряда сутринта, след като вече повече от едно денонощие в сила са подновените американски санкции срещу Иран и на фона на съобщения за увеличаване на американските резерви.

Фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се търгуват с повишение от 0,07% до 69,22 долара за барел.

Международният бенчмарк Брент от своя страна отбелязва минимално поевтиняване с 0,03% до 74,63 долара за барел.

През последните два дни цената на „черното злато“ бележи ръст.

„Цените на суровия петрол нараснаха, тъй като американските санкции срещу Иран натежаха върху настроенията. Новини от ключови купувачи предполагат, че пазарът вече започва да се приспособява спрямо новия режим“, посочват от австралийската банка ANZ, цитирани от Ройтерс.

От вторник в сила е пакет от американски санкции срещу ислямската република, който включва покупка от Иран на американски долари, търговия с метали, въглища, индустриален софтуер, както и дейности в автомобилния сектор.

От ноември в списъка ще влезе и иранският петролен сектор.

Техеран е третият по големина производител на „черно злато“ сред членовете на ОПЕК. През септември страната е изнасяла ежедневно около 3 млн. барела – еквивалент на 3% от световното търсене.

Освен санкциите петролните пазари бяха фокусирани и върху американския пазар, след като по-рано вчера от Американския петролен институт съобщиха, че резервите на САЩ са намалели с 6 млн. барела през седмицата до 3 август, достигайки 407,2 млн. барела.

Що се отнася до търсенето, според официални данни вносът на „черно злато“ в Китай през юли се е завърнал към обичаните си нива, след като се наблюдаваше понижение през последните два месеца. Въпреки това обаче стойностите остават сред най-ниските тази година заради понижено търсене от по-малките рафинерии.

През изминалия месец доставките към най-големия вносител в света са били в размер на 36,02 млн. тона или 8,48 млн. барела дневно. Това е значителен ръст от 8,18 млн. барела на ден преди година и 8,36 млн. барела през юни. Въпреки това обаче стойностите за юли са третите най-ниски от началото на годината.

*Информацията е актуална към 9:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:40 | 25.08.22 г.
fallback