fallback

Петролът поскъпва след изненадващо намаляване на резервите в САЩ*

Златото също отчита ръст в цената си след отслабване на долара, докато пазарите са в очакване на данните за БВП на САЩ в края на седмицата

10:14 | 25.07.18 г.

Цените на петрола се повишават в сряда по време на азиатската сесия, след като данните за запасите от суров петрол в САЩ показаха по-голям от очакваното спад, успокоявайки притесненията, свързани с наличието на свръхпредлагане на пазара, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол с доставка през септември поскъпват с 0,41% до 68,80 долара за барел. Сортът Брент отчита ръст в цената си от 0,80% до 74,03 долара за барел.

Резервите от суров петрол и горива са намалели повече от очакваното през миналата седмица, съобщи Американският петролен институт. Новината, че Китай ще увеличи разходите за инфраструктура също помогна за отслабване на опасенията, че напрежението на търговския фронт между САЩ и Китай ще намали търсенето на петрол в азиатската страна.

„Цените на петрола тръгнаха нагоре, след като Американският петролен институт отчете по-голямо свиване, отколкото очакваха анализаторите“, коментира Стивън Иннес, директор Търговия за азиатско-тихоокеанския регион в OANDA.

Запасите от суров петрол са намалели с 3,2 млн. барела до 407,6 млн. барела за седмицата, приключваща на 20 юли. За сравнение, прогнозите на анализаторите бяха за спад от 2,3 млн. барела. Резервите от суров петрол в хранилището Кушинг, Оклахома, са спаднали с 808 хил. барела по данни на Американския петролен институт. 

Запасите от бензин намаляват с 4,9 млн. барела в сравнение с предварителните очаквания за понижение от 713 хил. барела.

Официална информация от Администрацията за енергийна информация се очакват по-късно в сряда.

На стоковите пазари златото също поскъпна с 0,15% до 1236,50 долара за тройунция заради отслабването на долара, като пазарите са в очакване на данните за БВП на САЩ в края на седмицата. Останалите метали също се търгуват на зелена територия. Какаото поевтинява с 1,83% до 2257 долара за метричен тон.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,09% до 94,53 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,04% до 111,16 йени. Австралийският долар се търгува по-ниско спрямо американския с 0,22% до 0,7407 долара.

* Информацията е актуална към 9:36 часа  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:16 | 08.09.22 г.
fallback