fallback

Петролът не успява да намери единна посока в края на седмицата*

Разликата между цените на американския суров петрол WTI и Брент е най-голямата от 2015 г. насам

09:46 | 08.06.18 г.

Петролът не успява да намери единна посока в последния работен ден за седмицата, след като по време на азиатската сесия поскъпваше, но сутринта българско време обърна посоката и премина на червена територия. Един от основните фактори, оказващ влияние на пазара, са проблемите с доставките от Венецуела, пише Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през юли поевтиняват с 0,55% до 65,59 долара за барел. Сортът Брент отчита понижение в цената си с 0,61% до 76,85 долара за барел.

Цените на петрола тръгнаха нагоре в последните дни заради проблемите с доставките на около 24 млн. барела от страна на държавната компания PDVSA във Венецуела.

Една от ключовите особености на петролните пазари напоследък е разширяващата се разлика в цените на американския петрол и Брент, която от февруари насам се е увеличила почти четирикратно до около 11,40 долара за барел. Това е най-голямата разлика в котировките на двата най-търгувани вида петрол от 2015 г. насам.

„Това се случва поради бързото увеличаване на производството в САЩ и затягането на доставките на други места в резултат на действията на ОПЕК и Русия“, коментира Уилям Олоулин, инвестиционен анализатор в австралийската компания Rivkin Securities.

Картелът заедно с Русия ще се срещнат във Виена на 22 юни, за да обсъдят производствената си политика.

Задаващите се нови санкции срещу един от големите производители на петрол Иран от страна на САЩ допълнително затягат международните пазари.

Увеличаващата се американска продукция, от друга страна, обаче оказва натиск върху цената на американския суров петрол. През миналата седмица производството на суров петрол в САЩ достигна 10,8 млн. барела на ден. Това представлява ръст от 28% за последните две години или средно повишение от 2,3% на месец от средата на 2016 г. насам.

Съединените щати са близо до момента, в който ще станат най-големият производител на суров петрол в света, доближавайки се до добив от 11 млн. барела на ден, колкото произвежда Русия в момента.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,28% до 1299,40 долара за тройунция. Останалите метали също се търгуват в червената зона. Памукът поскъпва с близо 1%, докато какаото отчита понижение в цената си с 1,23%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо шест основни валути, се понижава с 0,14% до 93,57 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,05% до 109,64 йени. Австралийският долар се търгува по-ниско спрямо американския с 0,47% до 0,7588 долара.

* Информацията е актуална към 9:14 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:59 | 08.09.22 г.
fallback