fallback

Петролът пое нагоре след опасения около износа на Венецуела

Страната обмисля да спре част от износа си на суров петрол

09:26 | 06.06.18 г.

Глобалните цени на петрола се повишиха в азиатската търговия, след като Ройтерс обяви, позовавайки се на свои източници, че Венецуела обмисля възможността да спре част от износа си на суров петрол. Поскъпването обаче беше ограничено от твърденията, че американското правителство е поискало от Саудитска Арабия и други производители на ОПЕК да увеличат добива си.

Намаляващото производство във Венецуела по-рано допринесе за рали на глобалния бенчмарк Брент до почти 80 долара за барел. Държавната петролна компания PDVSA обмисля да обяви форсмажорни обстоятелства по част от износа, коментират трима източници на Ройтерс, на фона на спада в продукцията от петролните полета и задръстените от танкери пристанища.

Фючърсите върху сорта Брент се увеличават с 50 цента, или 0,66%, до 75,88 долара за барел, след като по-рано спаднаха до най-ниското си ниво от 8 май. Фючърсите върху американския суров петрол WTI пък се вдигат с 29 цента, или 0,44%, до 65,81 долара за барел, достигайки двумесечно дъно преди това.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия ще се срещнат на 22-23 юни, за да решат с колко ще увеличат добива си, на фона на затягането на глобалните резерви и по-силния от очакваното спад на производството на Венецуела. Санкциите на САЩ срещу Иран също заплашват да намалят износа на петрол от производителя в ОПЕК.

Американското правителство обмисля решението, като в същото време отправя неофициални искания към Саудитска Арабия и някои други страни членки на ОПЕК да увеличат добива си, коментираха източници във вторник.

Ройтерс съобщи на 25 май, че производителите обмислят засилването на производството си с 1 млн. барела на ден, като финалното решение ще бъде взето през юни във Виена.

Разликата в цените между WTI и Брент се скъси с 4 цента до 9,88 долара, след като данни на индустрията показаха, че резервите от петрол в САЩ са спаднали с 2 млн. барела, в сравнение с очакванията на анализаторите за намаление от 1,8 млн. барела, показаха данни на Американския петролен институт.

Инвеститорите гледат с очакване към официалния доклад за резервите, издаван от Администрацията за енергийна информация, който ще бъде публикуван по-късно днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:13 | 04.09.22 г.
fallback