fallback

Петролът поевтинява след изненадващия ръст на резервите в САЩ*

Анализаторите очакват цената на „черното злато“ да остане чувствителна към всякакви новини до срещата на ОПЕК през юни

09:58 | 31.05.18 г.

Петролът поевтиня по време на азиатската сесия след отчетения изненадващ ръст на запасите в САЩ, както и заради очакванията ОПЕК и другите производители да решат да увеличат производството си на срещата през юни, обобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през юли поевтиняват с 0,22% до 68,06 долара за барел. Понижението при сорта Брент е с 0,34% до 77,24 долара за барел.

Резервите от суров петрол в САЩ нарастват с 1 млн. барела до 434,9 млн. барела в седмицата, приключваща на 25 май, сочат данни на Американския петролен институт. Анализаторите обаче очакваха свиване на запасите с 525 хил. барела.

Възможното увеличаване на производството от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия е във фокуса на пазарите в последните дни, особено след като Саудитска Арабия и Русия обсъждаха евентуално увеличаване на производството с 1 млн. барела на ден.

ОПЕК и някои държави извън картела се ангажираха да ограничат производството с около 1,8 млн. барела на ден до края на 2018 г. Те ще се срещнат на 22 юни във Виена.

„В очакване на срещата на ОПЕК цените на петрола ще останат чувствителни към всякакви новини“, коментираха от ANZ bank.

Според източник от Персийския залив, запознат с намеренията на Саудитска Арабия, ОПЕК и нейните съюзници вероятно ще продължат да спазват споразумението за ограничаване на доставките до края на тази година, но с готовност за промяна при необходимост да се компенсира недостига на доставки.

На фона на отслабването на долара златото успя да поскъпне с 0,26% до 1309,90 долара за тройунция. Останалите метали също се търгуват на зелена територия.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с 0,13% до 93,94 пункта. Показателят за първи път от шест месеца и половина насам вчера премина границата от 95 пункта. Доларът поевтиня спрямо йената с 0,22% до 108,67 йени. Австралийският долар обаче остане почти без промяна спрямо американския на ниво от 0,7574 долара.

* Информацията е актуална към 9:32 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:44 | 23.08.22 г.
fallback