fallback

Цените на петрола продължават устрема си нагоре

Основно влияние върху фючърсите имат твърденията на Израел за тайна ядрена програма на Иран

09:44 | 01.05.18 г.

Цените на петрола продължат ръста си и във вторник, подкрепени от коментарите на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, че е сигурен, че американският президент Доналд Тръмп ще направи „правилното нещо“ при прегледа на ядрената сделка между Иран и Запада, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI се повишават с 5 цента, или 0,07%, до 68,62 долара за барел, след като се увеличиха с 47 цента в понеделник.

Фючърсите върху петрола сорт Брент също се вдигат с 4 цента, или 0,05%, до 74,73 долара за барел след ръста си от 53 цента в понеделник. Цените са към 9:22 ч. българско време.

Търговията бе тиха в Азия, тъй като много пазари, включително Китай, Индия и Сингапур, бяха затворени за празници.

Цените на петрола скочиха в понеделник, след като Нетаняху засили натиска върху САЩ да се оттеглят от ядрената сделка от 2015 г. с Иран, представяйки определяните от него доказателства за тайна програма на Иран за ядрени оръжия. Техеран отрече опити за създаването на ядрени оръжия.

Тръмп даде на Великобритания, Франция и Германия срок до 12 май да коригират смятаната от него недобра сделка или ще наложи отново санкции.

Глобалните петролни пазари в момента са относително балансирани, но ако сделката не бъде подновена, износът на петрол от Иран може да се срине, което ще доведе до абсолютен недостиг на предлагане“, коментира Томомичи Акута, старши икономист в Mitsubishi UFJ Research and Consulting в Токио.

Ако това се случи, цените на Брента може да скочат до почти 90 долара за барел“, допълва той.

Цените на петрола са на около 1 долар от тригодишния си връх, ударен в края на април, на фона на опасенията за потенциални сътресения в иранските петролни потоци. Според анализаторите пазарът е изключително чувствителен на развития около ядрената сделка и санкциите.

В същото време производството на суров петрол в САЩ е скочил с 260 хил. барела на ден до нов рекорд от 10,26 млн. барела на ден през февруари, заяви Администрацията за енергийна информация в понеделник.

Резервите от петрол в САЩ вероятно са нараснали с 1,3 млн. барела миналата седмица, показва предварително проучване на Ройтерс от понеделник преди представянето на данните от Американския петролен институт по-късно днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:46 | 27.08.22 г.
fallback