fallback

Петролът започва последния ден от седмицата на червена територия*

Златото доближава петседмично дъно

10:18 | 27.04.18 г. 8

Цените на петрола тръгнаха надолу по време на азиатската сесия, докато само ден по-рано сортът Брент трупаше преднина заради притеснения около евентуални проблеми с доставките от Иран, обобщава CNBC.

Фючърсите върху американския суров петрол с доставка през юни поевтиняха с 0,34% до 67,96 пункта. Понижението при сорта Брент е с 0,44% до 74,41 долара за барел.

Брент е напът да запише трета подред печеливша седмица с ръст в цената си от около 0,7%, докато американският суров петрол по всяка вероятност ще отчете малък седмичен спад.

„Пазарите продължават да оценяват потенциалните рискове от проблеми с доставките на петрол, ако САЩ се откажат от ядреното споразумение с Иран“, смятат от ANZ Bank.

Американският президент Доналд Тръмп ще реши до 12 май дали да възстанови санкциите срещу Иран, които бяха отменени след постигане на споразумение по спорната ядрена програма, което ако се случи, по всяка вероятност ще доведе до намаляване на износа на петрол от Иран. Сортът Брент поскъпна с 6% през април заради очакванията, че САЩ ще подновят санкциите.

Загрижеността за нестабилността на пазара се подхранва от влошаващата се ситуация във Венецуела, която доведе до спад от 40% в производството на петрол в страната през последните две години.

В същото време рекордното производство в САЩ, което достигна 10,59 млн. барела на ден през миналата седмица, насърчава рекордния износ.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,05% до 1317,20 долара за тройунция до близо петседмично дъно, доближавайки се към седмичен спад в цената си от 1%. По-ниските цени на метала са резултат от силния долар, високата доходност по американските държавни облигации и успокояването на част от геополитическите проблеми.

Среброто, медта и платината също се търгуват по-ниско със съответно 0,13%, 0,14% и 0,22%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повиши с 0,05% до 91,63 пункта. Доларът остана без промяна спрямо йената на ниво от 109,3 йени. Австралийският долар поевтиня спрямо американския с 0,12% до 0,7545 долара. 

* Информацията е актуална към 9:45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:10 | 09.09.22 г.
fallback