fallback

Цените на петрола се понижават след данните за по-високи резерви в САЩ

Спадът на цените се случва въпреки изявлението на Саудитска Арабия, че заедно с Русия работят по дългосрочно споразумение

10:10 | 28.03.18 г.

Цените на петрола изненадващо тръгнаха надолу, като европейският сорт Брент поевтиня под 70 долара за барел, а американският суров петрол WTI – под 65 долара. Пониженията се дължат на доклада за нарастващи петролни резерви в САЩ, които изненадаха много трейдъри, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху WTI се понижават с 56 цента, или 0,86%, до 64,69 долара за барел, a върху петрола сорт Брент – с 57 цента, или 0,82%, до 68,69 долара за барел към 9:37 часа българско време.

Според трейдърите пониженията се дължат на доклада от късно вторник на Американския петролен институт, който показа изненадващ ръст от 5,3 млн. барела на петролните резерви през седмицата до 23 март до общо 430,6 млн. барела.

Официалните данни за резервите в САЩ ще бъдат публикувани от Администрацията за енергийна информация по-късно днес.

„Ще видим как изглеждат данните за резервите и дали тези последни върхове могат отново да бъдат оспорени. За момента изглежда сякаш и WTI, и Брентът са в застой“, каза Грег МакКена, главен пазарен стратег в брокерската къща AxiTrader.

Спадът на цените се случва въпреки изявлението на топ износителя Саудитска Арабия, че заедно с най-големия производител в света – Русия, работят върху постигането на дългосрочно споразумение, което може да удължи контрола над световните доставки на петрол от водещите производители за много години напред.

„Полагаме усилия да преминем от споразумение, което договаряме година за година, до 10-20-годишно споразумение“, заяви саудитският престолонаследник Мохаммед бин Салман по-рано през седмицата.

Според МакКена подобно споразумение между Русия и Саудитска Арабия „реално означава разширяване“ на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), на която кралството е реалният лидер, а Русия не е член.

В Азия петролните фючърси в Шанхай отбелязаха третия си пореден ден на търговия с висок обем, но и висока волатилност.

Фючърсите се понижиха с 4,2% до 408,3 юана (65,04 долара) за барел. В доларово изражение това означава, че китайските фючърси са доста под нивата на Брент и малко под тези на WTI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:18 | 05.09.22 г.
fallback