fallback

Петролът е напът да изпрати печеливша седмица*

Споразумението на ОПЕК продължава да поддържа цените

10:11 | 02.02.18 г.
Автор - снимка
Редактор

Петролът започва търговията в петък на зелена територия, като това ще му помогне да изпрати в крайна сметка една печеливша седмица. По време на азиатската сесия американският лек суров петрол поскъпна с 0,49% до 66,12 долара за барел. Повишението при сорта Брент е с 0,30% до 69,86 долара за барел. И двата най-търгувани вида „черно злато“ са натрупали покачване в цената си с по между 0,5% и 0,6% за текущата седмица.

Петролът продължава да се движи във възходяща посока, след като проучване показа силно съответствие с намаленото производство от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия и нарастващия обем на продукцията в САЩ, отбелязва Ройтерс.

ОПЕК е произвела 32,4 млн. барела на ден през януари, което е със 100 хил. повече спрямо декември. Въпреки това обаче страните от организацията са продължили да се придържат към споразумението за ограничено предлагане.

“Текущата ситуация ясно показва ангажимента на картела и руския му партньор, като това е изключително важно за целия пазар”, коментира Грег Маккена, главен пазарен стратег в AxiTrader. Именно споразумението на ОПЕК успява да държи вниманието на инвеститорите далеч от нарасналото производство в САЩ, което за първи път от 40 години насам премина границата от 10 млн. барела на ден.

На стоковите пазари в петък сутринта българско време и златото успява да се движи във възходяща посока. Фючърсите върху ценния метал с доставка през април поскъпват с 1351,50 долара за тройунция. При златото с незабавна доставка обаче няма промяна в цената спрямо предходния ден. В ранните часове на петъчната търговия какаото отчита повишение в цената си с над 1%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, продължава да се задържа под нивото от 89 пункта. Американската валута обаче успя да поскъпне спрямо йената с 0,33% до 109,76 йени. Австралийският долар пък поевтинява спрямо американския с 0,37% до 0,8009 долара.

*Информацията е актуална към 9:26 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:22 | 09.09.22 г.
fallback