fallback

Петролът продължава да поскъпва в очакване на данни за спад на запасите в САЩ*

По време на щастката търговия биткойнът загуби 1000 долара от стойността си в рамките на 1 час

10:07 | 20.12.17 г.
Автор - снимка
Редактор

Фючърсите върху лекия суров петрол с доставка през февруари продължават да поскъпват през тази седмица. По време на азиатската търговия в сряда черното злато добавя нови 26% към стойността си и достига 57,71 долара за барел.

Петролът е устремен нагоре поради различни фактори, но в момента с най-голямо значение са проблемите около петролопровода в Северно море, намалените доставки от страна на Организацията на страните износителки на петрол и очакваните данни за намаляване на запасите в САЩ за пета поредна седмица. Пазарите чакат окончателните данни по-късно в сряда. Цената на сорта Брент се повишава с 0,20% до 63,93 долара за барел. 

„Запасите от петрол в световен мащаб ще продължават да се свиват през второто тримесечие на 2018 г., когато очакванията са пазарът да се балансира и през втората половина на годината ОПЕК да прекрати споразумението за намалено производство“, прогнозират от инвестиционната банка Goldman Sachs, цитирани от Bloomberg. От банката запазват прогнозата си за цената на петрола сорт Брент за следващата година на 62 долара за барел. На стоковите пазари и металите се движат на положителна територия. Фючърсите върху златото с доставка през февруари поскъпват с 0,19% до 1 266,60 долара за тройунция. При среброто повишението е от 0,07% до 16,17 долара за троунция.

Като цяло горивата, металите и другите суровини получават подкрепа от леко отслабения долар през седмицата след напредването на данъчната реформа в САЩ. Американският Сенат одобри спорната данъчна реформа на републиканците с малко мнозинство. 51 от 100-те сенатори гласуваха за проекта в ранната сутрин на сряда, достатъчно мнозинство, дори и без болния водещ политик Джон Маккейн. Преди да може обаче президентът на САЩ да подпише закона, Камарата на представителите трябва отново да гласува текста. 

Доларовият индекс, който измерва представянето на зелените пари спрямо кошница от шест валути, достигна ниво от 93,468 пункта, след като в началото на седмицата беше близо до границата от 94 пункта. Доларът се покачи спрямо йената с минималните 0,19% до 113,11 йени. В същото време обаче американските пари отбелязаха спад спрямо канадския долар и се търгуваха за 1,2861 канадски долара.

По време на търговията в САЩ биткойнът загуби близо 1000 долара в рамките на един час от стойността си и според данни на платформата Coinbase е достигнал ниво от 15 577,74 долара през деня във вторник, съобщава CNBC.

*Информацията е актуална към 9:45 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:37 | 12.09.22 г.
fallback