fallback

Силният долар оказва натиск върху цените на златото

Доларовият индекс, който измерва представянето на зелените пари спрямо шест основни валути, отчете седмично повишение в размер на 0,69%

10:58 | 23.10.17 г.

Цените на златото се понижиха по време на азиатската търговия, след като доларът отчете стабилни ръстове след преизбирането на японския премиер Шиндзо Абе, съобщи Ройтерс. Изборната му победа е сигнал за продължаване на политиката на облекчения.

Ценният метал поевтинява с 0,23% до 1 277,52 долара за тройунция към 10:45 часа.

През нощта цените на златото се понижиха, тъй като върху тях имаше натиск от страна на силния щатски долар. Американската валута се засили заради повишените шансове за данъчна реформа в САЩ. В петък Сенатът одобри бюджетна мярка, която позволява да прокарват данъчни понижения без подкрепа от страна на демократите. 

Доларовият индекс, който измерва представянето на зелените пари спрямо шест основни валути, отчете седмично повишение в размер на 0,69%, което е пето повишение в рамките на последните шест седмици. Това от своя страна увеличава натиска над Фед да повиши лихвените проценти. Златото пък е чувствително към повишения в лихвените проценти, защото те увеличават пропуснатите ползи при инвестициите в злато, тъй като то не носи доходност.

Когато доларът се засилва, това прави златото, деноминирано в долари, по-скъпо за притежателите на други валути, поради което и търсенето намалява.

За седмицата фючърсите върху златото поевтиняха с 1,86%, което е пети спад за последните шест седмици.

При индустриалните метали медта отчете седмично повишение от 1,03%, след като миналия понеделник цените се повишиха до тригодишни върхове заради силни данни от Китай. Китай генерира близо половината от потреблението на мед в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:10 | 01.09.22 г.
fallback