fallback

Цената на Брента остава в близост до 26-месечен връх

Въпреки че поевтиняха по време на предишната сесия, и двата основни сорта петрол отново поскъпват

10:26 | 27.09.17 г.

Цените на петрола се повишават в сряда, като тази на европейския сорт Брент остава в близост до 26-месечния си връх, достигнат по време на предишната сесия. Доброто представяне е в резултат на данните, че петролните резерви в САЩ неочаквано са намалели, докато рафинериите засилват добива си, и на фона на заплахите на Турция да спре износа на петрол от Ирак, съобщава Ройтерс.

Фючърсите на Брента за доставките през ноември се повишават с 31 цента, или 0,54%, до 58,23 долара за барел към 9:55 ч. българско време. Сортът приключи сесията в четвъртък със спад на цената от 1%, след като по-рано удари 59,49 долара за барел – най-високото му ниво от юли 2015 г. и с над 34% спрямо дъното му за 2017 г.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI също са нагоре с 39 цента, или 0,75%, до 52,27 долара за барел след спад от 0,7% в предишната сесия. WTI също постигна петмесечен връх от 52,43 долара в предишната сесия.

Цените на петрола са подкрепени от сделката за намаляване на добива с 1,8 млн. барела на ден от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други производители. В същото време американският суров петрол изостава зад Брента заради опасенията, че производственият растеж в САЩ може да поддържа свръхпредлагането.

Резервите от суров петрол в САЩ са намалели със 761 хил. барела миналата седмица, докато рафинериите са засилили добива си, заяви Американският петролен институт във вторник. Резултатите са обратни на пазарните очаквания.

Производството на суров петрол обаче е нараснало с 1,3 млн. барела на ден, сочат данните на организацията.

Очакваше се резервите от суров петрол да нараснат за четвърта поредна седмица, показа анкета на Ройтерс във вторник.

Администрацията на САЩ за енергийна информация ще представи своите данни за резервите по-късно днес.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган във вторник повтори заплахата си да спре работата на тръбопровода, който пренася 500-600 хил. барела на ден суров петрол от Северен Ирак до турското пристанище Чейхан в отговор на референдума за независимост в Иракски Кюрдистан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:25 | 06.09.22 г.
fallback