fallback

Цените на петрола отново тръгнаха надолу заради урагана Ирма

Опасенията са, че новият ураган може да прекъсне доставките на суров петрол до и от САЩ

10:47 | 07.09.17 г.

Цените на петрола отчитат спад в четвъртък заради страховете, че ураганът Ирма в Карибския басейн може да прекъсне доставките на суров петрол до и от САЩ, както и заради опасенията, че добивът в Либия започва да се възстановява след прекъсвания, съобщава Ройтерс.

Цените обаче бяха донякъде подкрепени от нарастващото търсене на суровината в САЩ, където рафинериите в Мексиканския залив отново започват работа след прекъсванията заради урагана Харви, който удари региона преди по-малко от две седмици.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се понижават с 4 цента, или 0,07%, до 54,16 долара за барел, но все пак остават в близост до върховете от май, които достигнаха вчера. Фючърсите върху американския суров петрол WTI също спадат с 11 цента, или 0,22%, до 49,05 долара за барел, но остават около най-високите си нива от над 3 седмици, достигнати през предишната сесия.

Съоръженията в американската част от Мексиканския залив бавно се възстановяват от разрушителните ефекти от Харви, който удари Луизиана и Тексас преди почти две седмици, затваряйки ключова инфраструктура в сърцето на американската петролна и газова индустрия.

Към сряда в региона не е работил рафиниращ капацитет за около 3,8 млн. барела дневно, или около 20%, макар че няколко рафинерии, както и нефтени пристанища, са възобновили дейността си.

Макар че последиците от Харви бавно отслабват, огромният ураган Ирма удари Карибите вчера със скорост на вятъра от до 295 км/ч и се насочи към Флорида, където се отчита недостиг на гориво, тъй като бензиностанциите не успяват да отговарят на темпа на търсене от клиентите, пълнещи резервоарите си преди бурята, очаквана през уикенда.

Друга буря от Атлантическия океан – Хосе, следва по петите Ирма, като силата ѝ бе увеличена до ниво ураган от американския Национален център по ураганите. Друг ураган – Катя, в момента се заформя в Мексиканския залив.

Извън САЩ банката ANZ заяви, че възобновяването на дейността на най-големите петролни полета в Либия предлагат „по-малка подкрепа“ на цените.

Производството на петрол от либийското поле Шарара – най-голямото в страната, бе възстановено в сряда, след като дейността на един от тръбопроводите, затворен от въоръжена групировка преди повече от две седмици, бе рестартирана, казват източници от либийската петролна индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:10 | 10.09.22 г.
fallback