fallback

Американският петрол поевтиня пета поредна седмица

Седмица след като ураганът „Харви“ премина през Мексиканския залив, близо една четвърт от капацитета за рафиниране в САЩ остава блокирана

09:49 | 04.09.17 г.

Цените на петрола се повишиха в петък, но все пак отчетоха седмичен спад, съобщи Investing.com. Пазарните участници продължават да оценяват последиците от урагана „Харви“ в САЩ върху добива на петрол и рафинирането в района на Мексиканския залив.

Междувременно фючърсите върху бензина поевтиняха леко, но записаха най-големия си седмичен ръст от края на февруари.

Американският лек суров петрол WTI поскъпна в петък с около 0,1 на сто и финишира седмицата на ниво 47,29 долара. За седмицата фючърсите върху WTI отчетоха пети пореден седмичен спад, при това с около 1,2% (58 цента).

Европейският бенчмарк Брент поевтиня в петък с 11 цента (около 0,2%) до 52,75 долара за барел. За седмицата този сорт петрол поскъпна с 34 цента (0,6%).

Бензинът с доставка септември, който поскъпна до двугодишен връх от над 2 долара за галон (около 3,8 литра) в четвъртък. Фючърсите с доставка октомври се търгуваха в петък на ниво 1,774 долара за галон, а финишираха сесията с 1,8% спад до 1,747 долара за галон. Въпреки поевтиняването в петък, бензинът поскъпна за седмицата с около 13,4%.

Една седмица след като ураганът „Харви“ премина през Мексиканския залив, близо една четвърт от капацитета за рафиниране в САЩ остава блокирана, което е около 4,4 млн. барела дневно и това натежава на търсенето на петрол.

В петък компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes съобщи, че броят на нефтените платформи в САЩ остава без промяна миналата седмица на ниво 759.

Цените на петрола бяха под натиск през последните седмици тъй като нарастващият добив в САЩ подкопава усилията на ОПЕК за свиване на предлагането и насърчаване на цените.

Към 9:30 часа българско време в понеделник WTI остава без изменение на ниво 47,27 долара за барел, а Брентът поевтинява с 1% до 52,23 долара за барел.

Тази седмица ключовите данни за резервите ще излизат с ден закъснение – съответно сряда и четвъртък, тъй като понеделник е почивен ден в САЩ – Деня на труда.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:13 | 05.09.22 г.
fallback