fallback

Американският петрол се насочва към най-резкия си месечен спад от над година

Нарастват опасенията за спадащото търсене в САЩ, след като ураганът „Харви“ блокира близо една четвърт от рафинериите

15:21 | 31.08.17 г. 1

Цените на американския лек суров петрол WTI са напът да запишат най-големия си месечен спад от над една година, съобщава Ройтерс. Нарастват опасенията за спадащото търсене в САЩ, които са най-големият потребител на петрол в света, след като ураганът „Харви“ блокира близо една четвърт от рафинериите в страната. Това се равнява на капацитет от 4,4 млн. барела дневно.

Според инвестиционната банка Goldman Sachs ще отнеме няколко месеца, докато се възстанови цялата продукция. „Въпреки че няма две еднакви природни бедствия, прецедентът „Катрина“ предполага, че 10% от капацитета, който сега е блокиран, няма да е достъпен в продължение на няколко месеца“, коментират анализаторите.

Фючърсите върху WTI предстои да приключат месеца с 8% спад в цената, което е най-рязкото понижение от юли 2016 г.

„Временното затваряне на рафинериите е голяма пречка пред търсенето в САЩ и натежава на цените и на WTI, и на Брента“, коментират от BMI Research.

Търговските резерви от петрол са се понижили с 5,4 млн. барела миналата седмица до 457,77 млн. барела. Това е с 14,5% под рекордно високите нива, достигнати през март.

Същевременно количеството петрол, влязло в рафинериите, се повишава до 17,73 млн. барела дневно. Тази стойност обаче по всяка вероятност ще се понижи драстично тази седмица заради затворените рафинерии, до около 15-16 млн. барела дневно според JBC Energy.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
fallback