fallback

Цените на петрола запазват убедителните си ръстове от петък

Според трейдърите повишенията на пазара са ограничени от нарастващия добив в САЩ

10:07 | 21.08.17 г.

Петролните пазари остават стабилни в понеделник и до голяма степен запазват убедителните ръстове, записани в петък, съобщава Ройтерс.

През последния борсов ден на миналата седмица цените на суровината изненадващо скочиха с около 3% на фона на новината за затваряне на една от най-големите рафинерии в САЩ. Става въпрос за предприятие на Exxon Mobil в Бейтън, щата Тексас. С капацитет от 584 хил. барела дневно това е втората по големина рафинерия в САЩ.

Освен това компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes съобщи, че нефтените платформи в САЩ са се понижили с 5 до 763 броя.

В петък американският лек суров петрол WTI с доставка през септември поскъпна с 1,42 долара (3%) и финишира сесията на нива от 48,51 долара за барел. Въпреки повишението в петък WTI записа седмичен спад от 31 цента (0,6%), което е трета поредна седмична загуба.

Европейският бенчмарк Брент с доставка октомври поскъпна в петък с 1,69 долара (3,3%) до 52,72 долара за барел. За седмицата този сорт петрол записа ръст от 62 цента (около 1,2%).

Трейдърите казват, че ръстовете на пазара са ограничени от нарастващия добив в САЩ, който се повиши над 9,5 млн. барела дневно, което е най-високото ниво от юли 2015 г. Този ръст обаче може да се забави скоро заради спада на броя активни нефтени платформи.

„Ребалансирането на петролния пазар се осъществява според данните за резервите, но въпреки това пазарните участници са фокусирани върху факта, че предлагането на шистов петрол продължава да се увеличава“, казва Уилям О’Лофлин, инвестиционен анализатор в Rivkin Securities в Австралия.

Към 9:55 часа българско време в понеделник WTI се търгува с 0,16% спад до 48,58 долара за барел, а Брентът поевтинява с 0,30% до 52,56 долара за барел.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:43 | 24.08.22 г.
fallback