fallback

Цените на петрола остават стабилни на фона на силното търсене от Китай

Опасенията за пренасищане на пазара отслабват

10:13 | 13.07.17 г.

Цените на петрола останаха стабилни в четвъртък, като силното търсене от Китай отслаби опасенията за пренасищане на пазара, съобщи Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент поскъпнаха с 1% до 47,75 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI поевтиняха с 1% до 45,48 долара за барел спрямо последното ниво на затваряне.

Китай е внесъл 212 млн. тона суров петрол, или 8,55 млн. барела на ден, през първите шест месеца на годината, което е с 13,8% повече спрямо същия период на 2016 г. Това прави страната най-големия вносител на суровината, изпреварвайки САЩ.

Силното търсене от страна на Китай отслабва опасенията за пренасищане на пазара. Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) заяви късно в сряда, че светът ще се нуждае от 32,20 млн. барела на ден суров петрол на картела, което е с 60 хил. барела на ден по-малко в сравнение с тази година, тъй като пред потребителите разширяват възможностите за доставки от страни извън ОПЕК.

В същото време организацията обяви, че продукцията й е нараснала с 393 хил. барела на ден през юни до 32,6 млн. барела дневно. Най-високи ръстове в производството отчитат Нигерия и Либия.

Това става въпреки обещанието на ОПЕК за ограничаване на продукцията с около 1,2 млн. барела на ден между януари тази година и март 2018 г., докато Русия и други производители, които не са членки на ОПЕК, заявиха, че ще задържат производството на двойно по-ниски нива.

Независимо от това има признаци за постепенно намаляване на глобалното пренасищане. В САЩ запасите на суров петрол през миналата седмица паднаха до най-ниското си ниво през последните 10 месеца. Запасите от суров петрол намаляха със 7,6 млн. барела през седмицата до 7 юли до 495,35 млн. барела. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:33 | 18.08.22 г.
fallback