fallback

Намаляване на добива в САЩ подкрепи цените на петрола

Цените на суровината достигнаха най-високите си нива от 19 юни

10:54 | 29.06.17 г. 1

Цените на петрола отново се повишават в четвъртък, достигайки най-високите си нива от 19 юни след спад на добива в САЩ. Продължаващите опасения за глобално пренасищане на пазара обаче все още тежат върху суровината, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI се повишават с 35 цента, или 0,78%, до 45,09 долара за барел, а върху петрола сорт Брент - с 33 цента, или 0,69%, до 47,87 долара за барел към 10:05 ч. българско време.

„Бързото натрупване в шистовия добив и неочаквано голямото възстановяване на производството в Либия и Нигерия са напът да забавят балансирането на резервите“, казва инвестиционната банка Goldman Sachs.

“Това създава рискове, че нормализирането на резервите няма да бъде постигнато до края на [сделката за] намаляване на добива от ОПЕК следващия март. Очакваме това да остави цените около 45 долара за барел, докато няма доказателства за спад на броя на петролните кладенци в САЩ, устойчиво балансиране на резервите или допълнително намаляване на производството от ОПЕК“, добавя банката.

Администрацията за енергийна информация на САЩ съобщи, че резервите от суров петрол са се повишили със 118 хил. барела миналата седмица, а седмичното производство е спаднало със 100 хил. барела до 9,3 млн. барела на ден. Това е най-голямото понижение в седмичния добив от юли 2016 г.

Допълнително подкрепа оказа намаляването на резервите от бензин в САЩ.

„Цените бяха подкрепени и от данните, които показаха нов силен спад на резервите в САЩ“, пише ANZ в свой коментар.

Други анализатори и трейдъри отбелязват, че спадът в американския добив миналата седмица е свързан с временни фактори, като тропическата буря Синди в Мексиканския залив и ремонтите в Аляска, които вероятно ще отпаднат през следващите седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:20 | 13.09.22 г.
fallback