fallback

Цените на петрола продължават да се движат надолу и в четвъртък

В предишната сесия суровината поевтиня с над 2% до над 10-месечно дъно

11:14 | 22.06.17 г. 4

След като в четвъртък цените на петрола започнаха деня сравнително стабилни, те отново отчитат леки понижения. Суровината рязко поевтиня предния ден заради продължаващите опасения около силния ръст на шистовото производство в САЩ, съобщава MarketWatch.

В сряда цените на петрола в САЩ се понижиха с над 2% до най-ниското им ниво от 10 месеца. Дори понижението в запасите от суров петрол и бензин в САЩ миналата седмица, което обикновено подкрепя пазара, не успя да обърне настроенията.

Това, което изплаши трейдърите и анализаторите, бе нарастващото производство от САЩ въпреки спадащите цени. Данните показват, че американските шистови производители са добили 9,35 млн. барела миналата седмица, което е с 8% повече спрямо същия период на миналата година. Макар че темпът на производствения растеж показва признаци на забавяне, данните потвърдиха страховете на пазара, че американските производители са станали по-ефективни и ще се поддържат ниски цени.

„Липсата на реакция от страна на предлагането към по-ниските цени на шистовите производители в САЩ разклати устоите на петролни пазари“, казва Майкъл МакКарти, анализатор в CMC Markets.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI за доставките през август спадат с 12 цента, или 0,28%, до 42,41 долара за барел, а върху петрола сорт Брент – с 15 цента, или 0,33%, до 44,67 долара за барел към 10:17 ч. българско време.

Макар че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците ѝ намаляват добива си от януари, вакуумът вследствие на това бе запълнен от „неуморния сондаж в САЩ и по-голямото производство в Либия“, казва ANZ Research.

Енергийните инвеститори ще следят внимателно седмичните данни за броя на кладенците в САЩ, които трябва да излязат в петък, за да преценят бъдещия темп на производство там. ING Commodities очаква влиянието на тропическата буря Синди в Мексиканския залив, която вече разруши някои петролни кладенци и платформи, вероятно да понижи запасите от суров петрол през следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:35 | 14.09.22 г.
fallback