fallback

Цените на петрола се задържат на нива около 7-месечно дъно

Към 9:30 часа българско време и двата бенчмаркови сорта записват леки изменения нагоре

10:00 | 20.06.17 г. 5

Петролът се задържа на нива около 7-месечно дъно във вторник, а инвеститорите се фокусират върху сигналите за нарастващо предлагане, което подкопава опитите на ОПЕК да подкрепи цените, съобщава Ройтерс.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва леко с 0,05% до 44,45 долара за барел.

Европейският бенчмарк Брент добавя 0,13% до 46,97 долара за барел към 9:30 часа българско време.

И двата сорта петрол са с около 15% по-евтини спрямо края на май, когато ОПЕК, Русия и други производителки се договориха съкращенията в добива да продължат поне до края на март 2018 г. 

„Последните данни не са окуражаващи“, посочва инвестиционната банка Morgan Stanley. “Петролните резерви – и суров петрол, и продукти в ОИСР, Китай и някои страни извън ОИСР – се повишават с темп от около 1 млн. барела дневно през първото тримесечие“, допълват от банката.

Предлагането от ОПЕК се повиши през май, тъй като продукцията в Либия и Нигерия се възстанови. За двете държави бяха направени изключения от договорката за свиване на добива.

Според редица анализаторите растящият добив в САЩ е основната причина за глобалното пренасищане. Миналата седмица беше отчетено 22-ро поредно седмично повишение на нефтените платформи.

Все пак по думите на министъра на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал Фалих сделката в ОПЕК работи. Според него петролният пазар върви в правилната посока, но има нужда от още време, за да се балансира.

Още новни и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:04 | 10.09.22 г.
fallback