fallback

Петролът поевтинява след разочароващи данни за резервите в САЩ

Администрацията за енергийна информация обяви в сряда, че запасите се понижават с 1,7 млн. барела дневно на фона на прогнози за спад от около 2,7 млн. барела

09:51 | 15.06.17 г. 1

Петролът се търгува разнопосочно в четвъртък, съобщава Investing.com. През нощта фючърсите записаха спадове, след като актуални данни показаха, че резервите в САЩ се понижават по-слабо от очакваното. Администрацията за енергийна информация обяви в редовния си седмичен доклад, че запасите от петрол се понижават с 1,7 млн. барела дневно на фона на прогнози за спад от около 2,7 млн. барела.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,2% до 44,64 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва спад от 0,04% до 46,98 долара за барел към 9:40 часа българско време. 

Официалните данни от сряда показаха още, че резервите от бензин – един от рафинираните продукти – неочаквано се повишава с около 2 млн. барела спрямо прогнози за спад от около 457 хил. барела. При дестилираните продукти има понижение от 328 хил. барела на фона на очаквания за ръст от 686 хил. барела.

Повишението при бензиновите резерви изненада пазарите, защото летните месеци се свързват с повишено потребление на гориво, тъй като американците започват да пътуват интензивно.

Разочароващите данни подновиха опасенията, че добивът извън ОПЕК и най-вече в САЩ ще продължава да подкопава усилията на петролния картел и партньорите му да се справят със свръхпредлагането.

В сряда Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви, че очаква именно продукцията извън ОПЕК да е по-висока тази година. Според организацията тя ще се повиши със 700 хил. барела дневно.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:01 | 11.09.22 г.
fallback