fallback

Петролът леко поевтинява в петък

Цените продължават да са под натиск заради доказателствата за продължително презасищане въпреки усилията на ОПЕК за затягане на пазара

10:03 | 09.06.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Цените на петрола се търгуват с лек спад в петък след острото си поевтиняване по-рано тази седмица. Те продължават да са под натиск обаче заради доказателствата за продължително презасищане въпреки усилията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за затягане на пазара, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се понижават с 11 цента, или 0,23%, до 47,75 долара за барел към 9:45 ч. българско време. Това означава, че сортът е с почти 12% под нивото си на отваряне на 25 май, когато Организацията на страните износителки на петрол удължи споразумението си за намаляване на добива до март 2018 г.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI също са надолу с 11 цента, или 0,24%, до 45,53 долара за барел , като това е с почти 11% под равнището от 25 май.

Сривът е в резултат на свръхзасищването въпреки усилията на ОПЕК да намали производството си с почти 1,8 млн. барела на ден до края на първото тримесечие на 2018 г.

Цените на петрола пробват нови дъна, последно виждани през четвъртото тримесечие на 2016 г. въпреки удължаването с 9 месеца на съкращенията от 1,8 млн. барела на ден миналия месец“, казва американската банка Jefferies, посочвайки САЩ като основен източник на натиск върху цените. 

Администрацията за енергийна информация на САЩ представи данни тази седмица, които показаха изненадващо натрупване на търговските резерви от суров петрол до 513,2 млн. барела.

Това е първото натрупване на суров петрол от 9 седмици. Бензинът се е увеличил с 3,3 млн. барела (за пръв път от 5 седмици), а резервите на дестилати – с 4,4 млн. барела в най-голямото си натрупване от януари 2017 г.“, казват от Jefferies.

Според банката резервите на рафинирани продукти сега са обратно на нивата от 2016 г. и доста над 5-годишното си средно ниво, добавяйки, че това се дължи на изненадващо забавяне на търсенето на бензин и дестилати в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:35 | 08.09.22 г.
fallback