fallback

ОПЕК и битката с падащите цени на петрола

Делегати на срещата на картела споделиха, че има решение за удължаване на ограниченията, а пазарите посрещнаха новината с нов спад на цената на петрола

15:24 | 25.05.17 г. 11

Организацията на страните, износителки на петрол (ОПЕК) удължава с още девет месеца, тоест до март 2018 година, ограниченията за добив на петрол, съобщи Ройтерс, позовавайки се на делегати на срещата във Виена. По този начин организацията ще се опита да балансира пазарите и да повиши цената на суровината.

Вероятно към ограниченията ще се присъединят и страните, извън ОПЕК. Техни представители ще се присъединят на заседанието по-късно през деня. 

Новината предизвика обаче рязко понижение на цената на петрола, съобщи CNBC. Причината е, че много инвеститори очакваха намаляване на добива, за да може по-бързо да бъдат изтеглени от пазара излишните количества петрол.

Така към 15 часа българско време лекият суров петрол се търгува за 50,60 долара за барел, или спад от 0,76 долара. Европейският Brent достигна цена от 53,08 долара за барел, което е с 1,6% по-евтино.

Анализатори коментират, че пазарите вече са отиграли удължаването на ограниченията с девет месеца и сега очакванията са "за нещо повече", допълва CNBC.

Страните от ОПЕК обсъждат добива по време на среща на картела във Виена. Преди началото на разговорите енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих коментира пред агенцията, че удължаването на ограниченията с девет месеца е "сигурен залог", предаде Bloomberg.

През ноември страните от ОПЕК се разбраха да ограничат добива на петрол с 1,2 млн. барела на ден. Месец по-късно към споразумението се присъедини и Русия, която не е член на организацията, и така добивът беше намелен с 1,8 млн. барела дневно. Въпреки че доставките бяха намалени, формираният през последните три години излишък ще бъде преодолян едва към края на 2017 година, посочва агенцията.

По думите на енергийният министър на Саудитска Арабия Либия и Нигерия остават изключени от споразумението за ограничения, докато успят да възстановят добива си.

Ограниченията доведоха цената на петрола до нивото от около 50 долара за барел. Усилията на ОПЕК за балансиране на пазара обаче се провялят от възхода на шистовия индустрия в САЩ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
fallback