fallback

Цените на петрола записват плахи повишения

Пазарът е в ситуация на изчакване преди 25 май, когато е срещата на ОПЕК

10:38 | 12.05.17 г.

Цените на петрола останаха стабилни по време на азиатската търговия в петък, съобщи Investing.com. Пазарът е в ситуация на изчакване преди 25 май, когато е срещата на ОПЕК. Тогава картелът ще реши дали да удължи споразумението за свиване на добива и след края на юни.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,13% до 47,89 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент добавя 0,14% към цената си до 50,84 долара за барел към 10:30 часа българско време. 

Трейдърите очакват по-късно днес данните на компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes за броя на нефтените платформи в САЩ. Миналата седмица имаше повишение от 6 до 703 броя. Това беше 16-ият пореден седмичен ръст.

Междувременно имаше сигнали от Алжир и Ирак, че по всяка вероятност споразумението за свиване на добива ще бъде удължено. И двете държави заявиха, че ще подкрепят такава мярка.

В своя месечен доклад, публикуван в четвъртък, ОПЕК обяви, че добивът в картела се е понижил през април. Организацията прогнозира, че продукцията извън ОПЕК ще нарасне с 950 хил. барела дневно тази година.

През април именно добивът извън ОПЕК е нараснал до 580 хил. барела, като 93% от това се дължи на САЩ.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:53 | 02.09.22 г.
fallback