fallback

Цената на петрола тръгна нагоре в очакване ограниченията на ОПЕК да продължат

Суровината все още се търгува на ниво под 50 долара за барел

10:29 | 08.05.17 г. 1
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се повишава отново след коментарите на енергийния министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих, който посочи, че ограниченията за добива на ОПЕК ще продължат до края на годината.

Петролният картел постави ограничения пред добива в началото на годината, за да балансира пазара. Срокът на тази мярка изтича през юни, но сега коментарите са, че може да бъде удължен и до 2018 година, посочва Ройтерс.

Така цената на лекия суров петрол се повиши с 0,7% до 46,52 долара за барел в сутрешната търговия на петролните пазари. Европейският Brent се търгува за 49,48 долара за барел, което представлява ръст от 0,75 на сто.

"На базата на консултациите, които имах с членове, съм уверен, че споразумението (за ограничение на добива - б. р.) ще бъде удължено и през втората половина на годината, а може би и след това", каза енергийният министър на Саудитска Арабия по време на конференция в Куала Лумпур в Малайзия.

Според него пазарите вече показват признаци за намаляване на свръхпредлагането, но ограниченията трябва да продължат.

В последните дни обаче суровината започна да поевтинява рязко под натиска на очакванията, че САЩ ще увеличи добива на петрол. Това беше едно от обещанията в предизборната кампания на Доналд Тръмп. По тази причина и цената на петрола падна под нивото от 50 долара за барел.

Срещата на ОПЕК, на която ще бъде взето решението за бъдещите действия на организацията, ще се проведе на 25 май.

Случващото се на петролните пазари можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:41 | 13.09.22 г.
fallback