fallback

Петролът се насочва към най-резкия си двудневен спад от февруари 2016 г.

В четвъртък и двата бенчмаркови сорта докоснаха петмесечно дъно

10:02 | 05.05.17 г. 7
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола се понижават с близо 2% в петък, след като в предишната сесия докоснаха петмесечно дъно, съобщава Ройтерс.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 1,76% до 44,72 долара за барел, а европейският бенчамрк Брент записва спад в размер на 1,53% до 47,64 долара за барел към 9:50 часа българско време.

И двата бенчмаркови сорта се насочват към най-резкия си двудневен спад от февруари 2016 г.

„Засега стратегията на ОПЕК да понижава резервите не работи. За нас е очевидно, че ОПЕК ще трябва да запази пониженията в добивите и през следващите шест месеца, за да има шанс за успех“, посочва Нийл Бевъридж, старши анализатор за петролните и газови пазари в AB Bernstein в Хонконг.

Според анализатори резките спадове на цените вероятно ще накарат членките на ОПЕК да се договорят за удължаване на споразумението и след края на юни. Картелът заседава на 25 май. Едва ли обаче ще има по-дълбоки съкращения, посочва Ройтерс.

От началото на годината и Брентът, и WTI поевтиняват с около 17%.

Трейдърите се опасяват и от нарастващите добиви в САЩ. Продукцията там се повишава с над 10% от средата на 2016 г. до 9,3 млн. барела дневно. Това не е далеч от нивата в Русия или Саудитска Арабия, които са най-големите производители на петрол в света.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:23 | 04.09.22 г.
fallback