fallback

Петролът поевтинява след по-малък от очакваното спад в резервите в САЩ

Данни на американската Администрация за енергийна информация показват, че петролните запаси се понижават с 930 хил. барела

10:06 | 04.05.17 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола се понижават в четвъртък, като това е третата сесия със спад за последните четири, съобщава Investing.com.

В сряда данни на Администрацията за енергийна информация показаха по-слаб от очакваното спад в петролните резерви в САЩ. През седмицата до 28 април запасите се понижават с 930 хил. барела, а очакванията бяха за спад в размер на 2,3 млн. барела. През последните четири седмица резервите се понижават, но при 527,8 млн. барела те са все още с 3% над нивото от миналата година по същото време.

Петролът поевтинява с 0,5%, като американският лек суров петрол WTI се търгува на ниво 47,56 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент – на ниво 50,53 долара за барел към 9:50 часа българско време.

Освен данните за резервите и добива в САЩ, който расте вече 11-та поредна седмица, инвеститорите следят и дали страните в сделката на ОПЕК спазват споразумението.

„Пазарът ще става все по-нервен към края на май за това дали ще има удължаване на споразумението за понижаване на добива“, коментира Джефри Хали, старши пазарен анализатор в инвестиционния посредник OANDA в Сингапур. На 25 май ОПЕК ще заседава, за да реши дали да удължи сделката и след края на юни.

Износът на петрол от Ирак се повишава от януари насам въпреки свиването на добива, казват източници на Investing.com. По данни на Thomson Reuters Oil Research през 2016 г. Ирак е изнасял между 80 и 160 хил. тона петрол.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:03 | 10.09.22 г.
fallback