fallback

МАЕ: Петролните пазари са много близо до баланс

Агенцията ревизира прогнозата за глобалното търсене на петрол през 2017 г. заради по-бавния ръст на активността в Русия и Индия

16:01 | 13.04.17 г.

Пазарът на петрол е „много близо до баланс“, което е резултат от политиката на ОПЕК за ограничаване на добива на черно злато. Това коментира Международната агенция по енергетика (МАЕ) в преглед на споразумението, което постигнаха страните от петролния картел и още 11 държави производителки на черно злато.

Докладът е публикуван на сайта на организацията.

Половината от срока, който си дадоха страните за "замразяване" на добивите – 6 месеца, вече изтече и цените показват стабилизиране. В края на март цената на петрола се понижи с 3 долара за барел, но успя да навакса и в първите дни на април вече отчита ръст от 5 долара за барел. 

На пазарите повлия и ескалацията на политическото напрежение в Близкия изток, както и неочакваното прекъсване на добива в Канада и Северно море.

На тези фактори обаче се противопоставя увеличението на добива на петрол в САЩ до 9 млн. барела на ден в края на март спрямо 8,6 млн. барела през септември 2016 г. Увеличават се и петролните резерви в световен мащаб, които започнаха да се натрупват в месеците преди ОПЕК да договори ограничаване на добива.

На петролните пазари вече се наблюдава ръст на търсенето, макар и той да е по-слаб от очакваното, особено в Русия и Индия, както и в САЩ. Прогнозата на МАЕ обаче е, че глобалното търсене на петрол ще се увеличи с 1,3 млн. барела на ден за цялата 2017 г.

Агенцията ревизира в низходяща посока своите очаквания – в предишната прогноза организацията очакваше ръст на търсенето от 1,4 млн. барела на ден до края на годината.

МАЕ прогнозира още и ръст на добива на петрол през 2017 г. основно заради засилената активност в САЩ.

От данните за март се вижда, че като цяло доставките на петрол намаляват със 755 хил. барела на ден, като намаление в добива има както за страните от ОПЕК, така и извън петролния картел. 

Движението на цената на петрола на световните пазари можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:31 | 12.09.22 г.
fallback