fallback

Златото записа скромно седмично повишение

Цените се повишиха заради геополитическите опасения, но по-силният долар натежа на ръстовете

10:53 | 10.04.17 г.

Цените на златото се отдръпнаха от достигнатия 5-месечен връх в петък, след като по-силният долар натежа на стойността на ценния метал, съобщи Investing.com.

Фючърсите върху златото с доставка юни поскъпнаха с 0,21% в петък до 1 255,95 долара за тройунция на платформата Comex в Ню Йорк. По-рано ценният метал поскъпна до 1 272,85 долара за тройунция. Цените скочиха в петък след американския удар по сирийска военновъздушна база в отговор на по-ранното нападение с химическо оръжие в Сирия, за което се смята, че е дело на режима на Башар ал Асад.

Златото изтри част от печалбите в края на седмицата след публикуването на смесени данни за заетостта в САЩ. Първоначално доларът поевтиня след излизането на доклада, но малко по-късно се стабилизира. Доларовият индекс, който следи представянето на зелените пари спрямо шест други основни валути, се повиши с 0,47% до 101,08 пункта, най-високата стойност от 15 март.

Доларът беше насърчен и от изказването на председателя на Фед за Ню Йорк Уилям Дъдли. В петък той заяви, че има планове за свиване на баланса на централната банка, което би довело до „малка пауза“ в плановете за повишения на лихвите.

За седмицата златото поскъпна с 0,5%.

По-силният долар обикновено натежава на цените на златото, тъй като прави благородния метал непривлекателен, тъй като е деноминиран в долари и така става по-скъп за притежателите на други валути.

Среброто поевтиня в петък с 1,39% до 17,99 долара за тройунция. Цената на медта също се понижи с 0,45% до 2,64 долара за паунд.

Към 10:20 часа българско време в понеделник златото поевтинява с 0,12% до 1 255,75 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:41 | 27.08.22 г.
fallback