fallback

Петролът овладя поскъпването след американските удари в Сирия

Сирия има ограничен петролен добив, но географското й разположение в Близкия изток и съюзите й с големи петролни производители са ключови

10:10 | 07.04.17 г. 1

Петролът поскъпна с над 2% до едномесечен връх в петък, след като САЩ нанесоха въздушни удари над военновъздушна база в Сирия. По-късно този ръст се сви, тъй като изглежда няма непосредствена заплаха за предлагането на петрол, съобщава Ройтерс.

По думите на президента на САЩ Доналд Тръмп той е разпоредил ударите по базата, откъдето е била осъществена атаката с химическо оръжие по-рано тази седмица. Той добави още, че е действал срещу президента на Сирия Башар ал Асад в интерес на националната сигурност на Америка.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 1,26% до 52,35 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва ръст в цената си от 1,13% до 55,51 долара за барел към 9:50 часа българско време. 

По-рано Брентът скочи до 56,08 долара за барел, а WTI – до 52,94 долара за барел. И за двата бенчмаркови сорта достигнаха това бяха най-високите нива от началото на март. 

Сирия има ограничен петролен добив, но географското й разположение в Близкия изток и съюзите й с големи петролни производители повдигат опасения, че потенциално разрастване на конфликта може да доведе до смущения на доставките.

„Какъв ще бъде отговорът на Иран и Русия – две от най-големите петролни производителки в света и съюзници на режима на Асад? Ще трябва да чакаме отговорите с напредване на деня“, коментира Джефри Хали, старши пазарен анализатор в OANDA в Сингапур.

Ударите изненадаха глобалните пазари. Петролът скочи, както и активите убежища като златото, а на фондовите пазари в САЩ имаше спадове. Доларът поевтиня.

„Извън сектора на енергетиката инвеститорите се насочват към защитени позиции, най-вече компании за комунални услуги и златодобивни предприятия“, казва Гари Хъкстабъл от австралийската консултантска компания Atlantic Pacific Securities.

Представители на американските власти посочват, че Русия е била уведомена, че предстоят удари. Те не са били насочени към части от базата, където се е смятало, че има руски военни. Според Ройтерс руските власти са сигнализирали, че сътрудничеството между Москва и Вашингтон в Сирия е поставено под съмнения след тези удари.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:57 | 09.09.22 г.
fallback