fallback

Петролът поскъпва заради надежди, че сделката на ОПЕК ще се удължи и след юни

По-късно днес трейдърите очакват данните за резервите в САЩ на Американския петролен институт

09:57 | 21.03.17 г.

Цените на петрола се повишават във вторник заради надеждите, че споразумението на ОПЕК за понижаване на добива може да бъде удължено и след края на юни, съобщава Ройтерс. Освен това силното търсене може постепенно да елиминира свръхпредлагането на глобалните пазари.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,55% до 49,18 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент добавя 0,64% към цената си до 51,95 долара за барел към 9:50 часа българско време.

Ройтерс припомня, че ОПЕК и други големи страни производителки се договориха да понижат предлагането с близо 1,8 млн. барела дневно между януари и юни тази година в опит да балансират пазара. Засега обаче пониженията нямат желания ефект, тъй като шистовият добив от САЩ се повишава. Така от началото на година цените на петрола се понижиха с над 10%.

За да противодействат на този спад, все повече членки на ОПЕК се обявяват за удължаване на действието на договорката и след края на юни, казват анонимни източници. Те допълват обаче, че за да имат ефект, усилията трябва да бъдат подкрепени и от страни извън картела, като Русия например.

„Глобалното търсене през 2017 г. се очаква да остане стабилно и да надвиши дългосрочния среден ръст от 1,2 млн. барела дневно с между 0,2 и 0,4 млн. барела дневно“, казва Джеръми Бейкър, старши стратег за пазара на суровините във Vontobel Asset Management. “Така комбинацията от стабилно търсене и по-слабо глобално предлагане, което води до балансирани пазари, няма да бъде подкопана от американския шистов петрол”, допълва той.

По-късно днес трейдърите очакват данните за резервите в САЩ на Американския петролен институт.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:12 | 28.08.22 г.
fallback