fallback

Цената на Брента записа четвърти пореден седмичен спад

В началото на новата седмица и двата бенчмаркови сорта петрол се търгуват на червена територия

12:37 | 06.03.17 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът поскъпна в петък, тъй като по-слабият долар помогна на цените да отскочат от дъната, достигнати през предишните сесии, съобщава Investing.com. Несигурността за добива в Либия също оказва подкрепа на цените в края на миналата седмица, но за седмицата и двата бенчмаркови сорта записаха спадове.

Американският лек суров петрол WTI с доставка април финишира сесията в петък на ниво 53,33 долара за барел. В четвъртък той поевтиня с над 2% до 52,54 долара за барел, което беше най-ниската стойност от 8 февруари. За седмицата понижението възлезе на 1,2 на сто. 

Европейският бенчмарк Брент с доставка през май затвори сесията в петък на ниво 55,90 долара за барел, а седмичното изменение е 0,2% в низходяща посока. Това е четвърто поредно седмично поевтиняване.

Опасенията, че възстановяването на шистовия добив в САЩ може да попречи на усилията на ОПЕК за понижение на добива, оказват натиск върху цената на петрола, коментира Investing.com.

В петък компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes обяви, че нефтените платформи в САЩ са се увеличили със 7 през миналата седмица, което е седмо поредно повишение. Така общият им брой достига 609 – най-много от октомври 2015 г.

В сряда пък Администрацията за енергийна информация заяви, че резервите в САЩ се увеличават с 1,5 млн. барела през предходната седмица и по този начин достигат пореден исторически връх от 520,2 млн. барела. Това беше осмо поредно седмично повишение.

Към 12:30 часа българско време в понеделник WTI се търгува със спад от 0,56% до 53,03 долара за барел, а Брентът записва спад от 0,57% до 55,58 долара за барел.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:06 | 04.09.22 г.
fallback