fallback

Цените на петрола бележат лек спад

Рекордно високите петролни резерви на САЩ охладиха оптимизма от спазването на споразумението на ОПЕК

13:19 | 02.03.17 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола се понижиха в четвъртък, след като рекордно високите петролни резерви на САЩ охладиха оптимизма от спазването на споразумението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за намаляване на добива, предаде Ройтерс.

Американският лек суров петрол понижи цената си с 0,5 на сто до 53,38 долара за барел.

Лондонският сорт Брент от Северно море, който е европейски бенчмарк, понижи цената си с 50 цента за барел до 55,86 долара. Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера се повиши до 53,82 долара за барел, информира днес на сайта си петролният картел.

Във вторник един барел от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 53,40 долара.

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 13 основни сорта петрол за износ на страните членки на картела. Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 година.

Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата на ОПЕК" предходния работен ден.

Междувременно данните от САЩ, най-големия потребител на петрол в света, показаха, че  петролните резерви в страната са нараснали с 1,5 млн. барела и са достигнали 520,2 млн. барела, което е най-високото им равнище от 1982 г. насам.

Какво точно ще значи това за пазарите вижте от коментара на Пери Уилямс от Bloomberg News за Bloomberg TV Bulgaria.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:31 | 28.08.22 г.
fallback