fallback

Saudi Aramco инвестира в рафинерия на държавната енергийна компания в Малайзия

Саудитският петролен гигант ще получи 50-процентов дял от избрани предприятия и активи в проекта RAPID

10:55 | 28.02.17 г.

Саудитският енергиен гигант Saudi Aramco ще купи дял в проекта на малайзийската компания Petronas за рафиниране, съобщи Ройтерс, цитирайки двете страни по сделката. Така Saudi Aramco ще инвестира общо 7 млрд. долара в проекта в южноазиатската държава.

В съвместното изявление пише, че саудитската държавна компания ще получи 50-процентов дял от избрани предприятия и активи в проекта RAPID (Refinery and Petrochemical Integrated Development), който се разработва от държавно контролираната компания Petronas.

На подписването на сделката присъстваха малайзийският премиер Ниджаб Разак и кралят на Саудитска Арабия Салман, който е на държавно посещение в страната.

Saudi Aramco ще осигури до 70% от суровия петрол, необходим за захранването на рафинерията. Природният газ, електричеството и други ресурси ще се осигурят от Petronas.

RAPID се намира в южната част на Малайзия и ще се състои от рафинерия с капацитет 300 хил. барела дневно, както и нефтохимически комплекс с производствен капацитет от 7,7 млн. метрични тона. Очаква се проектът да заработи през първото тримесечие на 2019 г.

Междувременно на петролните пазари цените остават почти без изменения. Американският лек суров петрол WTI се търгува със спад от 0,13% до 53,98 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент остава на стабилно ниво от 56,42 долара за барел към 10:30 часа българско време.

По-късно днес се очакват данни за резервите в САЩ от Американския петролен институт, които имат потенциала да окажат влияние на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
fallback