fallback

Търсенето на злато в Индия се очаква да се нормализира около 2018 г.

Миналата година Световният златен съвет понижи прогнозите си за потреблението двукратно до 650 – 750 тона

11:25 | 24.01.17 г.

Потреблението на злато в Индия няма да се върне към нормалните нива до 2018 г., забавяйки възстановяването си от седемгодишното дъно. Свитата ликвидност понижава и разходите тази година в страната, която е вторият по големина потребител след Китай, смята Световният златен съвет, цитиран от Bloomberg.

Тази година има много несигурност”, казва П. Р. Сомасундарам, управляващ директор на съвета в Индия. „Мярката на правителството да изтегли банкнотите с по-висок номинал потиска търсенето. Допълнителна несигурност се очаква и от предложението за нов данък върху стоките и услугите, както и от план за стандартизиране на качеството на бижутата“, допълва той.

И макар че недостигът на ликвидност вреди на търсенето в краткосрочен план, потреблението на злато в Индия се очаква да достигне средно 850 – 950 метрични тона до 2020 г., пише в доклада на Световния златен съвет, публикуван във вторник. Миналата година съветът понижи прогнозите си за потреблението двукратно до 650 – 750 тона. Това би било най-ниската стойност за Индия от 2009 г., когато потреблението възлизаше на 578,5 тона.

Предишната прогноза за съвета от 8 ноември за възстановяване на търсенето през 2017 г. съвпадна с решението на премиера Нарендра Моди да изтегли от обращение банкнотите от 500 и 1000 рупии с цел повече прозрачност във финансовата система. Търсенето през 2015 г. е било 858,1 тона, сочат данни на съвета.

Всякакво затягане в политиките, свързани със златото като например мерките, приети неотдавна за регулиране на златната индустрия, са пагубни и ще свият търсенето в краткосрочен план“, пише още в доклада, озаглавен „Пазарът на злато в Индия: Еволюция и иновации“. „Все пак нарастващите доходи и спестявания подкрепят инвестициите в широк спектър от активи, включително злато“, коментират още авторите на доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:29 | 12.09.22 г.
fallback