fallback

Хедж фондовете залагат на още петролно рали през следващата година

Хедж фондовете са увеличили своите нетни дълги позиции през седмицата, приключваща на 27 декември

12:20 | 31.12.16 г.

Инвеститорите изглежда няма да обърнат гръб на петрола през 2017, пише Bloomberg.

Залозите на паричните мениджъри за ръст при цената на лекия суров петрол са три пъти по-големи от това, което бяха в края на 2015 г., и са най-високите от началото на срива на петролния пазар. Петролните фючърси се установиха на най-високото си ниво от почти 18 месеца на 28 декември, като инвеститорите в момента следят внимателно дали ОПЕК и страните производителки извън картела ще спазят договорката си.

Хедж фондовете са увеличили своите нетни дълги позиции - разликата между залозите върху ръст и спад на цената, с 0,6% през седмицата, приключваща на 27 декември, показват данни на Комисията по търговия със суровинни фючърси. Цената на лекия суров петрол се повишава с 3,2% до 53,90 долара за барел през въпросната седмица, преди да затвори на 53,72 долара в Ню Йорк в петък, 30 декември.

„Има големи надежди, че цените са подкрепени трайно и ще се движат нагоре, и много малко страх, че споразумението няма да се спази и цените ще спаднат”, обяви Тим Евънс, енергиен анализатор в Citi Futures Perspective в Ню Йорк.

ОПЕК постигна историческо споразумение да намали добива си с 1,2 млн. барела дневно, като 11-те производителки извън картела, включително Русия и Казахстан, обещаха да свият произвоството с близо 600 хил. барела.

Цените тази седмица се повишиха след заявки, че членовете на картела ще спазят договорката. Петролният министър на Ирак Джабар ал-Луейби заяви, че страната се е ангажирала да свие производството с 200 хил. барела до 210 хил. барела дневно от началото на 2017 г. Венецуела пък ще свие добивите с 95 хил. барела дневно от 1 януари, обяви петролният министър на страната.

Нетните дълги позиции на американския лек суров петрол във фючърси са се увеличили с 1 753, което е седма поредна седмица на ръст - най-дългият период от март 2014.

На пазара на горива нетните бичи залози върху бензина скочиха със 17% до 50 091 договора, най-високото ниво от февруари 2015, като фючърсите бележат ръст от 3,7% през разглежданата седмица.

Американските петролни компании използват ралито, за да хеджират ценовия риск за следващите две години с евентуално усилване на производството догодина. Късите позиции на производителите, предпазващите се от спад на цените, спадат до 614 449 договора. Броят на мечите залози се е повишил до най-високото си ниво от август 2007 през седмицата, приключила на 13 декември.

„Каква огромна разлика само за една година. След мрачния сентимент в края на 2015 г., пазарът сега е може би най-оптимистичният за петрола от много години насам”, каза Фил Флин, главен пазарен анализатор в Price Futures Group в Чикаго.

Други подобни новини четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:33 | 06.09.22 г.
fallback