fallback

Цените на петрола се насочват към най-големия си годишен процентов ръст от 2009 г.

Оман е уведомил някои от дългосрочните си клиентите, че ще съкрати доставките с 5% през март

10:23 | 30.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на петрола са напът да запишат най-големия си годишен процентнов ръст от 2009 г. насам (около 45%) благодарение на споразумението между ОПЕК и други производителки извън картела за понижение на добива, съобщава Ройтерс.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,5% до 54,04 долара за барел към 9:50 часа българско време, а цената на европейския бенчмарк Брент се повишава с 0,56% до 57,17 долара за барел.

В пореден знак, че производителите ще спазват квотите, Оман е уведомил някои от дългосрочните си клиентите, че ще съкрати доставките с 5% през март. Не е ясно обаче дали понижението ще е валидно и след това.

Пазарите изглежда приеха сравнително добре неочакваното повишение в петролните резерви в САЩ. В четвъртък Администрацията за енергийна информация обяви, че през седмицата преди Коледа запасите са се повишили с 614 хил. барела. Анализаторите очакваха спад в размер на 2,1 млн. барела. Все пак официалните данни бяха далеч под тези на Американския петролен институт, който обяви ръст от 4,2 млн. барела през същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:48 | 14.09.22 г.
fallback