fallback

Прибирането на печалби на петролния пазар прати цените на червено

Според трейдъри обаче спадът в цените няма да продължи дълго, тъй като търсенето в Азия расте, а Абу Даби обяви понижение в добива

10:32 | 13.12.16 г.

Цените на петрола се понижават във вторник, тъй като инвеститорите са затворили позициите, носещи печалби след рязкото поскъпване на суровината от понеделник, съобщава Ройтерс.

Трейдърите обаче казват, че спадът в цените няма да продължи дълго, тъй като търсенето в Азия расте, а Абу Даби обяви понижение в добива в рамките на сделката в ОПЕК и други водещи производители.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,27% до 52,69 долара за барел, а цената на европейския бенчмарк Брент се понижава с 0,23% до 55,56 долара за барел към 10:15 часа българско време.

„За пазара са много важни коментарите от ОПЕК и от страните извън картела и пазарът изглежда вярва, че пониженията в добива ще се спазват“, коментира Майкъл Маккарти, главен пазарен стратег в CMC Markets в Сидни. Все пак той добавя, че цените може много бързо да се понижат, ако пазарът усети, че производителките няма да се съобразят с договорката.

Според BMI Research спроразумението ще повиши цената на Брента над 60 долара за барел. 

В знак, че производителите се придържат към плановете за свиване на добива Националната петролна компания в Абу Даби (ADNOC) съобщи на клиентите си, че ще понижи предлагането на сортовете Murban и Upper Zakum с 5%, а износа на суров петрол Das – с 3 на сто. Тези понижения ще засегнат най-вече Азия.

Междувременно добивът на суров петрол в Китай записва спад от 9% на годишна база през ноември до 3,915 млн. барела дневно. През октомври добивът беше на ниво 3,78 млн. барела дневно – най-ниското ниво от над седем години. Същевременно рафинериите в Китай обработват рекордните 11,14 млн. барела дневно през ноември, което представлява ръст от 3,4% на годишна база.

„Спадът в китайския добив и експанзията на стратегическите резерви подкрепят нашето виждане, че вносът на петрол в Китай ще се увеличава през идните тримесечия“, пише в анализа на BMI Research.

В Индия, която е вторият по големина потребител на петрол след Китай в Азия, търсенето на гориво се повишава с 12,1% на годишна база през ноември, достигайки 16,64 млн. тона (4,07 млн. барела дневно).

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:56 | 10.09.22 г.
fallback