fallback

Петролът започва седмицата на червена територия в очакване на срещата на ОПЕК

Повечето анализатори смятат, че ще се постигне някакъв консенсус, но все още има съмнения дали това ще е достатъчно

10:25 | 28.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на петрола се понижиха рязко в петък заради несигурността дали ОПЕК ще успее да се споразумее за понижение на добива, съобщи Investing.com.

Американският лек суров петрол WTI поевтиня с 1,97 долара (4,11%) до 49,55 долара за барел, като това беше най-големият дневен спад от 23 септември. За седмицата WTI записа ръст от 0,81%.

Фючърсите върху европейския бенчмарк Брент поевтиняха с 1,76 долара (3,59%) в петък до 48,24 долара за барел. Търговията беше слаба заради почивните дни около деня на благодарността.

Към 9:50 часа българско време в понеделник WTI поевтинява с 0,80% до 45,69 долара за барел, а фючърсите върху Брента поевтиняват с 0,66% до 47,92 долара за барел. 

Официалната среща на ОПЕК ще се състои във Виена в сряда и целта ѝ е да финализира детайлите по предварителното споразумение от края на септември. Надеждите са, че и Русия ще се включи, за да могат страните да се справят със свръхпредлагането.

Повечето анализатори смятат, че ще се постигне някакъв консенсус, но все още има съмнения дали това ще е достатъчно, за да се подкрепи пазарът.

„Споразумение за по-голямо понижение в добива може да прати цените близо до 60 долара за барел преди края на годината, докато провал може да доведе до цена около 40 долара за барел“, коментират анализаторите от шведската банка Nordea.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:20 | 09.09.22 г.
fallback