fallback

Цените на петрола записват леки изменения

Пазарните участници се въздържат от големи залози заради Деня на благодарността

10:46 | 24.11.16 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола записват съвсем леки изменения на фона на несигурността около евентуалната сделка за понижаване на добивите, съобщава Ройтерс. Освен това заради Деня на благодарността в САЩ, който е в четвъртък и е почивен, пазарните участници се въздържат от големи залози.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,04% до 47,92 долара за барел, а цената на европейския бенчмарк Брент се понижава с 0,14% до 48,88 долара за барел към 10:00 часа българско време.

Трейдърите потвърждават, че пазарната активност е слаба заради предстоящите почивни дни в САЩ.

ОПЕК ще проведе формална среща на 30 ноември, на която по всяка вероятност ще присъства представител на Русия, която не е член на картела. Големите производителки трябва да договорят детайлите по предварителното споразумение от края на септември. Тогава страните в ОПЕК се споразумяха добивът да бъде понижен до около 32,5 – 33 млн. барела дневно. 

Снощи Администрацията за енергийна информация на САЩ съобщи, че петролните резерви са записали спад от 1,3 млн. барела през седмицата до 18 ноември. Пазарните участници очакваха ръст от 671 хил. барела. Запасите в хранилището Кушинг, щата Оклахома, са се понижили с 87 хил. барела.

„Ваканцията около Деня на благодарността понижи интереса на трейдърите, резултатът от срещата на ОПЕК следващата сряда е единственият фактор за енергийния сектор“, казва Джефри Хейли, старши пазарен анализатор в инвестиционния посредник OANDA в Сингапур.

Мнозина анализатори вярват, че ще има някаква сделка за понижение на добивите, но не е сигурно кога точно и дали ще е достатъчно да насърчи пазара, който страда от свръхпредлагане вече повече от две години.

Трейдърите казват, че и силният долар натежава на цените на петрола. Доларовият индекс се повиши до най-високите си нива от 2003 г. Силният долар, в който е деноминиран петролът, прави суровината по-скъпа за притежателите на други валути, а оттук може да понижи търсенето.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:49 | 12.09.22 г.
fallback