fallback

Цените на петрола забавиха ръста си след повишение в резервите в САЩ

Официалните данни на Администрацията за енергийна информация се очакват днес

10:04 | 16.11.16 г.

Цените на петрола забавиха ръста си по време на азиатската търговия в сряда, след като във вторник вечерта беше обявено стабилно повишение на резервите в САЩ, съобщава Ройтерс. Американският петролен институт съобщи, че през седмицата до 11 ноември запасите от суровината в САЩ са се увеличили с 4,4 млн. барела, което надмина очакванията. Резервите от бензин нарастват със 160 хил. барела през този период, а дестилираните продукти – с 3 млн. барела, което беше първото повишение от шест седмици.

Количествата в хранилището Кушинг, щата Оклахома, което се счита за разпределителен център за американския лек суров петрол WTI, се увеличават с 1,13 млн. барела.

Официалните данни на Администрацията за енергийна информация се очакват днес в 17:30 часа българско време.

Американският лек суров петрол WTI и европейският бенчмарк Брент поскъпват с по 0,3% до съответно 45,94 долара и 47,10 долара за барел към 9:50 часа българско време.

Източници на агенция Ройтерс съобщиха в сряда, че членките на ОПЕК вероятно ще се срещнат в Доха в петък в опит да постигнат консенсус за евентуални понижения в добива. В края на септември на неформална среща в Алжир беше постигната крехка договорка за по-нисък добив в картела (около 32,5 – 33 млн. барела дневно). Много детайли обаче не са ясни и това предизвиква опасения, че сделката може да се провали.

Във вторник Bloomberg съобщи, че членките на ОПЕК полагат финални усилия да преодолеят различията помежду си. Инициативата идва от Катар, Алжир и Венецуела, а Саудитска Арабия, Ирак и Иран не могат да се разберат как да бъдат разпределени пониженията, договорени в края на септември.

Официалната среща на ОПЕК е на 30 ноември във Виена.

През октомври добивът в картела възлизаше на 33,64 млн. барела дневно и именно високата стойност поражда скептицизъм за евентуално финализиране на предварителната сделка. Иран, Нигерия и Либия отправиха сигнали, че може и да не участват в договорката, а позицията не Русия, която не е член на ОПЕК, не е съвсем ясна.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:30 | 06.09.22 г.
fallback