fallback

Медта е напът да запише историческо седмично поскъпване

Индустриалният метал стана обект на спекулации от Китай, както и на залози, че новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп ще налее пари в инфраструктура

17:18 | 11.11.16 г.

Цената на медта за кратко надмина 6 000 долара за тон в петък, съобщи Bloomberg. Индустриалният метал се насочва към най-голямото си седмично поскъпване в историята, тъй като стана обект на спекулации от Китай, както и на залози, че новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп ще налее пари в инфраструктурни проекти.

Медта поскъпна със 7,6% до 6 025,50 долара за тон, което е най-големият скок в рамките на сесията от 2009 г. В ранния следобед на борсата в Лондон металът се търгува на ниво 5 915 долара за тон, а от началото на седмицата поскъпването възлиза на 19 на сто, което е най-голямото изменение, откакто през 1986 г. започва да се води статистиката.

Подемът при цената на медта, който започна преди три седмици, беше насърчен от спекулативна търговия в Китай, която ще се свие по-късно тази година“, смятат анализаторите от Citigroup. В качеството си на най-търгуван основен метал и барометър на икономическия растеж медта е и показател за очакванията на инвеститорите, че управлението на Тръмп ще доведе до повишени държавни разходи за пътища, летища и мостове.

Според Goldman Sachs ралито при медта може рязко да се обърне през първото тримесечие на следващата година заради ръст в предлагането, забавящо се търсене и забавящо се кредитиране в Китай. Инвестиционната банка изразява предпочитания към цинка и никела през 2017 г., които са или дефицитни, или са по-пряко свързани с евентуални стимули в САЩ.

Цените на никела и цинка се повишават със съответно 2% и 0,9% в петък. За седмицата никелът поскъпва с 13%, което е най-голямото седмично повишение от 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:18 | 06.09.22 г.
fallback