fallback

Опасенията за свръхпредлагането натежават на цените на петрола

Предлагането на глобално ниво през октомври е нараснало с 800 хил. барела на ден, отчете МАЕ

09:54 | 11.11.16 г.

Цените на петрола се понижават в петък, като пазарните участници са фокусирани върху пренасищането на пазара, което няма да отмине, освен ако ОПЕК и други големи производители не постигнат споразумение за понижаване на добива, съобщава Ройтерс.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,09% до 44,62 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва ръст от 0,09 на сто до 45,88 долара за барел към 9:30 часа българско време.

Трейдърите казват, че съществуващият излишък на суров петрол и рафинирани продукти от около две години продължава да тежи на пазара. 

„Цените на петрола се понижиха, когато фокусът отново се премести към ръста на предлагането. Международната агенция по енергетиката (МАЕ) предполага, че цените може да продължат да се понижават на фона на безмилостен ръст в предлагането, освен ако ОПЕК не направи значителни понижения“, коментират от австралийската банка ANZ.

Това свръхпредлагане може да продължи и през 2017 г., ако няма свиване в добива в ОПЕК. МАЕ предупреди в четвъртък, че повишаващата се продукция и в други износителки може да доведе до "безмилостен" ръст в предлагането.

В своя месечен доклад МАЕ казва, че предлагането на глобално ниво през октомври е нараснало с 800 хил. барела на ден до 97,8 млн. барела дневно.

Агенцията запази прогнозата си за ръста на търсенето през 2016 г. на ниво 1,2 млн. барела дневно и очаква потреблението да се увеличава със същия темп и следващата година.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:55 | 13.09.22 г.
fallback