fallback

ОПЕК изрази оптимизъм за сделката за замразяване на производството на петрол

Необичайното изявление дойде, след като цените на петрола продължават да се понижават вече няколко дни

14:14 | 04.11.16 г.

След няколко поредни дни на спадащи цени на петрола Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) тази седмица изрази увереност, че по-късно този месец ще се финализира споразумението за ограничаване производството на петрол и отхвърли критиките, които поставят под въпрос влиянието на организацията, информираха от Wall Street Journal.

Необичайното изявление от 14-те страни членки дойде, след като цените на суровия петрол се понижиха с близо 8% от края на миналата седмица насам, когато серията от срещи на картела не даде резултати. На септемврийската среща в Алжир групата пое ангажимент да намали производството с до 2%, но отложи детайлите за това кои държави ще намалят производството си и с колко за следващото си събрание на 30 ноември.

„Ние оставаме оптимисти, че алжирското споразумение ще бъде придружено от прецизни и решителни действия от страна на производителите“, бе заявено в месечния бюлетин на ОПЕК.

Изявлението на организацията дойде само ден, след като американското правителство оповести, че резервите на петрол в страната миналата седмица са нараснали с рекордни нива за последните 30 години. Това показва, че предлагането значително задминава търсенето на суровината  и че това няма да се промени в скоро време.

Анализаторите промениха прогнозите си за цената на петрола, предвиждайки, че тя ще се покачва през следващата година, но ще остане на равнища под 60 долара на барел за 2017 г., сочи изследване сред 14 инвестиционни банки, проведено от Wall Street Journal. Миналото лято много от същите банки прогнозираха, че цените на черното злато ще задминат 70 долара през тази година, равнище, което според тях няма да бъде достигнато до 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:42 | 12.09.22 г.
fallback