fallback

Петролният добив може да бъде замразен на нива от юли, август или септември

Обсъжданият срок на замразяване е от 3 до 6 месеца, а може и по-дълг, заяви руският енергиен министър Александър Новак

20:28 | 05.09.16 г. 7

Обемът на петролния добив може да бъде замразен на равнището от юли, август или септември 2016 година, съобщи пред журналисти руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС.

Той подчерта, че Русия е готова да се присъедини към замразяване по всяко време.

Трябва обаче да изберем месец, който да бъде ориентир, цитира и Ройтерс думите на Новак.

Съвместната декларация за стабилизиране на пазара бе подписана днес в Ханчжоу от Новак и саудитския министър на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси на Халед ибн Абдул Азиз ал Фалих.

"Обсъждаме и срок (на замразяването) - от 3 до 6 месеца, а може и по-дълг период. Вече видяхме, че някои страни от ОПЕК се присъединиха към нашата заявка, по-конкретно ОАЕ (Обединените арабски емирства)", добави руският министър.

ОАЕ поддържат сътрудничеството между Русия и Саудитска Арабия за стабилизиране на петролния пазар, написа в Twitter министърът на енергетиката Сухейл Мухамед Фарадж ал Мазруи.

Замразяването на добива е позиция на Русия, Саудитска Арабия и редица други страни членки на ОПЕК, включително и Венецуела, отбеляза Новак. Според него Иран може да се присъедини към инициативата след възстановяване на добива на предсанкционното равнище.

Тези въпроси ще бъдат обсъдени на неофициалната среща в Алжир (26-28 септември), която се подготвя от генералния секретар на картела Мохамед Баркиндо.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:58 | 01.09.22 г.
fallback