fallback

Петролът поскъпва въпреки ръста в резервите в САЩ

Цената на суровината е подкрепена от сравнително слабия долар

10:12 | 01.09.16 г.

Петролът поскъпва в четвъртък на фона на отслабналия щатски долар, съобщава Ройтерс. Цената на суровината се възстановява, след като предната сесия записа над 3% спад заради неочаквано високия ръст в резервите в САЩ.

Администрацията за енергийна информация съобщи в сряда, че запасите са се увеличили с 2,3 млн. барела през седмицата до 26 август.

Резервите от дестилирани продукти, включително дизел и гориво за отопление, неочаквано се повишават с 1,5 млн. барела, а запасите от бензин се понижават с 691 хил. барела.

Към 10:00 часа българско време американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,78% до 45,05 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент – с 0,66% до 47,20 долара за барел.

Доларовият индекс е 96,06 пункта. 

Цената на петрола се повлия положително и от скромното ускорение на активността в производството в Китай през август.

„Днес слабият долар осигурява подкрепа на цените на петрола“, казва Джонатан Барат, главен инвестиционен директор в Ayers Alliance в Синди. Американската валута отслабва преди доклада за заетостта в САЩ, който ще излезе в петък. По-евтиният долар прави суровините, деноминирани в долари, по-привлекателни за притежателите на други валути, посочва Ройтерс.

През август петролът поскъпна с около 11% благодарение на спекулациите, че ОПЕК и други големи страни производителки може да се договорят за замразяване на добива по време на срещата в Алжир през септември. Оптимизмът за евентуално постигане на сделка обаче се разсея. „Пазарът не вярва, че ОПЕК има способност да постигне споразумение за замразяване на предлагането“, коментира Барет.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:48 | 13.09.22 г.
fallback