fallback

Петролът поевтинява след засилване на опасенията за глобално презасищане

Трейдърите все още осмислят последните месечни доклади на АЕИ и ОПЕК за състоянието на пазара на петрол

09:46 | 11.08.16 г. 3

Фючърсите върху петрола се търгуват на червено в четвъртък, след като опасенията около глобалното свръхзасищане продължават да се засилват след последния доклад за запасите в САЩ, съобщава WBPOnline.

Фючърсите върху американския суров петрол се понижават с 0,41% до 41,54 долара за барел, а върху Брента с 0,32% до 43,91 долара за барел към 9:35 ч. българско време.

Американската Администрация за енергийна информация (АЕИ) съобщи в сряда, че запасите от суров петрол в САЩ са се разширили с 1,06 млн. барела до 523,6 млн. барела през седмицата до 5 август след ръст от 1,41 млн. барела през предишната седмица. С това те отбелязват трета поредна седмица на растеж.

Увеличаването идва въпреки прогнозите на анализаторите за спад от 1,3 млн. барела.

От позитивна гледна точка обаче внимателно следените американски запаси от бензин са се понижили с 2,8 млн. барела през същата седмица, което е доста над прогнозата за спад от 1 млн. барел.

Междувременно трейдърите все още осмислят последните месечни доклади на АЕИ и ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол), които бяха представени по-рано тази седмица.

АЕИ очаква по-малък спад от 700 хил. барела на ден в производството на суров петрол в САЩ през тази година спрямо предишната прогноза за понижение от 820 хил. барела на ден. Според агенцията производството на суров петрол в САЩ ще достигне 8,31 млн. барела на ден.

ОПЕК пък каза в доклада си, че очаква глобалният растеж на търсенето на петрола да е средно 1,22 млн. барела на ден през тази година, което е с 30 хил. барела на ден над прогнозите от миналия месец. Световното търсене на петрол се очаква да се разрасне с 1,15 млн. барела на ден през 2017 г.

Според ОПЕК предлагането на петрол от страни извън организацията ще се свие със 790 хил. барела на ден през 2016 г., като това се дължи на производството в САЩ и Великобритания, което е надминало очакванията. За следващата година картелът очаква предлагането от извън ОПЕК да се понижи със 150 хил. барела на ден спрямо предишната прогноза от 40 хил. барела на ден.

Всичко за цената на петрола следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:02 | 11.09.22 г.
fallback