fallback

Петролът със седмичен ръст, но на фона на опасения за подновена активност в САЩ

Поскъпването на суровината беше насърчено и от новините за опита за военен преврат срещу правителството в Турция

10:02 | 18.07.16 г. 1

Петролът записа повишения в петъчната сесия след по-добри от очакваното данни от САЩ и Китай, съобщи Investing.com. Поскъпването на суровината беше насърчено и от новините за опита за военен преврат срещу правителството в Турция.

По-рано цените на петрола достигнаха най-високите си нива през сесията, след като продажбите на дребно в САЩ записаха по-висок ръст от прогнозите. Освен това индустриалното производство отчете най-големия си скок от 11 месеца насам.

Федералният резерв на САЩ за Ню Йорк повиши прогнозата си за ръста на БВП през третото тримисечие от 2,3% до 2,6%.

Китайската икономика е нараснала с 6,7% през второто тримесечие, стана ясно още в петък – същия темп както и през периода януари – март.

Investing.com припомня, че САЩ и Китай са двете най-големи държави потребителки на петрол.

На лондонската борса ICE европейският бенчмарков сорт Брент с доставка септември поскъпна в петък с 24 цента (0,51%) до 47,61 долара за барел. Седмичното поскъпване възлиза на 1,12 долара (1,82%).

В Ню Йорк американският лек суров петрол WTI отчете ръст в петък от 27 цента (0,59%) до 45,95 долара за барел, а за седмицата цената се повиши с 88 цента (1,19%).

В понеделник към 9:40 часа българско време Брентът поскъпва с 0,04% до 47,63 долара за барел, а WTI поевтинява с 0,15% до 46,58 долара за барел.

Повишенията бяха ограничени заради сигналите за възстановяване в сондажите в САЩ. Компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes съобщи, че броят на нефтените платформи се е повишил през седмицата с шест до 357, което е трето поредно седмично повишение.

Така се подновиха спекулациите, че добивът в САЩ вероятно ще се повиши идните седмици и това може да увеличи свръхпредлагането.

По данни на Администрацията за енергийна информация резервите са се понижили по-малко от очакваното с 2,5 млн. барела миналата седмица до 521,8 млн. барела, което според агенцията е „исторически високо ниво за това време на годината“.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:02 | 04.09.22 г.
fallback