fallback

Петролът поевтинява, но Брентът се задържа над 50 долара за барел

Инвеститорите насочват вниманието си към доклада за резервите на Американския петролен институт, който ще излезе по-късно днес

10:58 | 21.06.16 г.

Петролът се търгува на червена територия във вторник след двудневно поскъпване, но европейският бенчмарков сорт Брент засега успява да се задържи над 50 долара за барел.

Към 10:30 часа българско време американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,54% до 49,69 долара за барел, а цената на Брента се понижава с 0,69% до 50,30 долара за барел.

Инвеститорите насочват вниманието си към доклада за резервите на Американския петролен институт, който ще излезе по-късно днес. Прогнозите са за спад от 1,5 милиона барела през седмицата до 17 юни.

Горещата тема на седмицата остава британският референдум, който е в четвъртък. 

И двата сорта поскъпнаха през последните две сесии заради намалялата вероятност Великобритания да напусне Европейския съюз. Нова порция социологически проучвания обаче върна несигурността за бъдещето на Обединеното кралство. Две от трите изследванията, публикувани в понеделник вечерта, все още дават преднина на лагера, който подкрепя оставането в съюза, а третото показа, че поддръжниците на Brexit са повече.

Редица анализатори посочват, че евентуален Brexit ще предизвика глобални пазарни сътресения и ще повлече Европа към рецесия.

„Brexit може да има вторични ефекти върху глобалния растеж и по всяка вероятност ще увеличи интереса към щатския долар“, казва Джаспър Лоулър от CMC Markets. В този смисъл Brexit ще се отрази негативно на петролния пазар, защото суровината ще стана по-скъпа за притежателите на валути, различни от долара.

Доларовият индекс остава без промяна на ниво от 93,52 пункта във вторник, след като предния ден записа спад.

Инвеститорите следят и данните за свръхпредлагането, като нови данни от Саудитска Арабия показаха, че добивът в кралството се е увеличил от 10,224 милиона барела дневно през март до 10,262 милиона барела на ден през април. При износа обаче има спад: от 7,541 милиона барела дневно през април до 7,444 милиона барела дневно през март.

Миналата седмица нефтените платформи в САЩ се увеличиха с 9 до 337, което е най-високото ниво от два месеца и трето поредно седмично повишение, показаха данни на компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:15 | 02.09.22 г.
fallback